Steinfamilien

Her kan du lære om ulike bergarter. Hver bergart i steinfamilien forteller nemlig engasjert sin historie om hvor de kommer fra, hvordan de havnet der, og hva vi mennesker bruker dem til.

Ser du nøye etter blant rullesteinene på Mølen og Jomfruland vil du finne dem: Sara Sandstein, Kari Kvartsitt, Børre Basalt og alle de andre i steinfamilien.

De kom med innlandsisen og elvene under den og ble dumpet sammen i en haug på havbunnen foran breen. Der  ble de liggende igjen da breen smeltet etter siste istid.
Isbreen var så tung at den presset landet ned, men da breen smeltet hevet landet seg. Derfor ligger ikke steinhaugen på havbunnen lenger, men på land.
I haugen var det også mye leire og sand, men det meste av dette ble vasket ut av bølgene på veien opp.

Hver av steinfamiliemedlemmene har sin unike historie å fortelle om hvor de kommer fra og hva de har opplevd. Noen av dem brukes som byggestein eller til å pynte med, og det er de også veldig glade i å fortelle om! 

Gea Norvegica Geopark

Gea Norvegica Geopark is the first European Geopark in Scandinavia. It is located in southeastern Norway, in the counties of Vestfold and Telemark.

The Geopark is limited by the administrative areas of the muncipalities Kragerø, Bamble, Porsgrunn, Skien, Siljan, Nome, Lardal and Larvik

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishCookies